Echtheid in je verhaal

Vandaag gingen we doorheen alle nota’s van Dalca II en corrigeerden waar nodig. Het helpt om af en toe in je feedback gewoon een vraag te krijgen. Het scherpt je pen, je ideeën en je gaat weer aan de slag. Je mag het jezelf en je personages soms niet te makkelijk maken. Het is goed om in plaats van gewoon de situatie te beschrijven, je personages ook te laten handelen.  Laat hen zelf de dingen doen en ontdekken. Net zoals in een filmscript.

En dat was ook waar we het ’s avonds over hadden. Film, samen met de producente van Jasper in een Libanees restaurantje in de buurt. Lang uitgebreid tafelen en proeven van de Arabische delicatessen en ondertussen heel open praten.

Het scenario is af, maar mag nog getest worden op echtheid door middel van ervaringen van anderen.
“De echtheid, de authenticiteit van het verhaal is de slagroom, de acteurs plaatsen er dan wel de kers op,”
zei ze. "Dat doe je door met mensen te praten, mensen die in zulke situaties zaten, mensen die ergens voeling hebben met de thema’s waarmee je werkt."

Je hebt je eigen menig en de ervaring van je coscenarist (als je samen schrijft), maar het kan nooit geen kwaad om alles te testen, om ervaringen te delen en te zien welke verrijking ze bijbrengen.
Een scenarist is geen eenzaat die op een kamertje wat op zijn toetsenbord slaat, hij gaat naar buiten en praat met mensen, hij test de scènes die hij bedenkt af aan de realiteit. Een romanschrijver doet dit ergens ook, maar op een andere manier, veel meer vanuit zijn eigen realiteit en ervaringen waarin de romanschrijver ergens vrijer is dan de scenarist; die tot op het bod de scène uitwerkt, zodat het beeld kan worden en daarna weer een andere richting krijgt in de handen van de regisseur
Kan je nog volgen? Ik niet, ik weet alleen – uit ervaring – dat er een verschil is en in beide gevallen echtheid in de details zit en natuurlijk het eerlijk zijn in je gevoel. Toch alvast bij het schrijven.

Na deze contacten, waarmee we morgen al beginnen, ronden we af. De ontwikkeling moet klaar zijn eind dit jaar. Wat dan? Dan hangt alles af van de mensen met het geld en de plannen dat ze met het script hebben, dan moet je het echt uit handen kunnen geven.



Reacties

Populaire posts

Contact

Naam

E-mail *

Bericht *