Doorgaan naar hoofdcontent

Comming of age


Die avond
Tijd om nog een paar films te zien –ook over ouder worden - in het thema van Jasper, comming of age. In navolging van Rumble Fish die ik gisteren nog eens zag, bekeek ik vandaag The Outsiders (eveneens van F.F. Coppola) voor het eerst. Een knap gemaakte film met een net iets te zeemzoet einde. Hoe dan ook een klassiek voorbeeld van een coming of age film.

Wat houdt nu eigenlijk zo’n goed coming of age verhaal in?

Allereerst natuurlijk sterke jeugdige personages (die al dan niet een evolutie doormaken) in een verhaal dat gaat over volwassen worden mooi verpakt door de maker (schrijver, regisseur, ...).
Verder zijn er een aantal typische elementen die steeds terugkomen.

Grote contrasten, grote emoties en thema’s zoals: Vriendschap, seksualiteit, identiteit en wat dieper; het zoeken naar waardering, echtheid en waarheid. Dit binnen een groep of omgeving waar je al dan niet wil of kan bijhoren. Dit alles met broederschap, verraad en vijandschap als inzet (heel hard en rauw vaak).

Vanuit hun belevingswereld is er weinig genuanceerd, wanneer er toch enige zin voor nuance ontstaat is de film vaak op zijn einde, het volwassen worden is dan ingezet. Tot slot natuurlijk het thema jongeren versus ouders, de generatiekloof voor zover die zichtbaar wordt gemaakt.

De ouders verdwijnen vaak op de achtergrond, maar binnen in hun innerlijke wereld woelen ze wel en zorgen voor verwarring. Dat is de kapstok voor de maker om iets te vertellen over die moeilijke en tegelijk zo fascinerende periode van tiener zijn, dit gerugsteund door de wereld van de jongere waarin ze op dat moment leven. Dit zie je dan ook perfect in The Outsiders. Een film die in het rijtje thuishoort zoals die andere klassieker: Stand By Me.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Winter in Watou

Op afzondering
Die dagen was ik alleen weg. De confrontatie kon niet krachtiger. Op afzondering, als een pater in zijn kamertje op zijn abdij met de diepste gedachten dichtbij. Hoe? Ik deed een aanvraag via het Vlaams Fonds voor de Letteren voor een schrijfverblijf in het “Huis van de Dichter” te Watou. Deze werd goedgekeurd door een commissie en enkele data werden voorgesteld. In bepaalde periodes staat het namelijk ook open voor vakantiegangers. Gratis logerende dichters zullen op zich niet zoveel opleveren veronderstel ik.

Ik was er om eens goed te wroeten in mijn poëzie en verhalen zonder dat ik er anderen mee moest lastigvallen, laat staan mijn eigen portemonnee zwaar moest aanspreken. Schrijven is sowieso al een soort van veredeld vrijwilligerswerk, iets waar je met passie aan werkt, waar je helemaal voor gaat, wat bloed, zweet en tranen kost, ja tot zelfs relationele crisissen toe. Het moet nu eenmaal, het zit in je DNA, in je ziel gestampt, het is leven of overleven. Louter ec…

CVO Manifesto

Misschien heb ik wel het meeste geleerd dankzij het volwassenenonderwijs.
Ik heb er leren werken met digitale media, leren koken en leerde er fietsen herstellen toen ik een nieuwe gezonde hobby zocht. Maar ook mijn carrière kreeg een andere wending toen men in de buurt ook een lerarenopleiding aanbood. Daarmee startte een nieuw hoofdstuk in mijn leven, dat van onderwijzer of beter dat van mentor en coach voor zij die op weg zijn naar meer inzicht, mezelf incluis. Net zoals een regisseur begeleid je je groep in een verhaal dat je samen opbouwt. Het bijzondere belang van een centrum voor volwassenenonderwijs (CVO) kan ik vanuit persoonlijke ervaring niet genoeg onderstrepen. Vandaar ook dit manifest voor een gedragen CVO.


 Leraar fietsenmaker aan het werk
Zware weg De CVO’s hebben het de laatste tijd al hard te verduren gehad. De fusies, HBO5 (hogere beroepsopleidingen) en de SLO of de lerarenopleiding werden eruit gehaald. Dit uiteraard ten voordele van de cursist en de hogescholen (die he…

Klimaatspijbelaars

Het raakt me. De jongeren die elke donderdag de kou trotseren om te protesteren. Om te tonen dat ze om deze planeet geven. Want dit gaat ons allemaal aan. Dit is niet nieuw, dit duurt al veel te lang, het genegeer, het afdoen als iets voor geitenwollensokken en een bende ongeregeld, tenzij men het kan misbruiken om extra belastingen te heffen en de mond te snoeren van de groenen. Lokaal doet het geen pijn, mondiaal is men stil, te stil. Maar goed, dat geldt voor veel wat geen amusementswaarde heeft.


Dit is echt. Hoog tijd dat er concrete oplossingen komen op internationaal niveau om de opwarming en de vervuiling tegen te gaan. Het kan lukken als we allemaal samenwerken en de centen en inspanningen netjes verdelen. Dat laatste zal nog het moeilijkste zijn, net zoals de inspanningen die moeten gebeuren om vluchtelingen correct op te vangen. En als we niet oppassen zijn het overgrote deel aan nieuwkomers: klimaatvluchtelingen. Dit is geen doemdenken, dit is nu al aan het gebeuren.Ik verk…