Comming of age


Die avond
Tijd om nog een paar films te zien –ook over ouder worden - in het thema van Jasper, comming of age. In navolging van Rumble Fish die ik gisteren nog eens zag, bekeek ik vandaag The Outsiders (eveneens van F.F. Coppola) voor het eerst. Een knap gemaakte film met een net iets te zeemzoet einde. Hoe dan ook een klassiek voorbeeld van een coming of age film.

Wat houdt nu eigenlijk zo’n goed coming of age verhaal in?

Allereerst natuurlijk sterke jeugdige personages (die al dan niet een evolutie doormaken) in een verhaal dat gaat over volwassen worden mooi verpakt door de maker (schrijver, regisseur, ...).
Verder zijn er een aantal typische elementen die steeds terugkomen.

Grote contrasten, grote emoties en thema’s zoals: Vriendschap, seksualiteit, identiteit en wat dieper; het zoeken naar waardering, echtheid en waarheid. Dit binnen een groep of omgeving waar je al dan niet wil of kan bijhoren. Dit alles met broederschap, verraad en vijandschap als inzet (heel hard en rauw vaak).

Vanuit hun belevingswereld is er weinig genuanceerd, wanneer er toch enige zin voor nuance ontstaat is de film vaak op zijn einde, het volwassen worden is dan ingezet. Tot slot natuurlijk het thema jongeren versus ouders, de generatiekloof voor zover die zichtbaar wordt gemaakt.

De ouders verdwijnen vaak op de achtergrond, maar binnen in hun innerlijke wereld woelen ze wel en zorgen voor verwarring. Dat is de kapstok voor de maker om iets te vertellen over die moeilijke en tegelijk zo fascinerende periode van tiener zijn, dit gerugsteund door de wereld van de jongere waarin ze op dat moment leven. Dit zie je dan ook perfect in The Outsiders. Een film die in het rijtje thuishoort zoals die andere klassieker: Stand By Me.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Lockdown Moodswings

Crash and burn

Over de dood, het oude en het nieuwe