Doorgaan naar hoofdcontent

Schrijfweek einde zomer


Dag 1
Deze ochtend om kwart voor 10 vertrok ik naar Brussel, geen noemenswaardige problemen onderweg. Enkel de ‘Desiro’ trein die rijdt tussen Antwerpen en Brussel kon me niet bekoren.
Meer dan een half uur niet echt kunnen werken op je laptop en als er dan een vierzit is vind je slechts zo’n klein tafeltje net groot genoeg voor een tablet. Niet de ideale trein om te schrijven onderweg.
’s Middags, even kortsluiten met Johan hoe we de week plannen. Een week die ik telkens vrij wil houden van andere bekommernissen, iets wat steeds moeilijker lukt wegens werk en andere verplichtingen die zich opdringen, je zou als het ware echt even van de wereld moeten kunnen verdwijnen. En hoe meer je verbonden bent met  de ‘Global Village’ en haar digitale hemel hoe moeilijker het is om even rust te vinden.
In de namiddag overliepen we de opmerkingen die we nog plaatsten in Dalca, Bloedverwanten.
Ik keek nog correcties na en daarna mocht ik de eerste hand leggen aan de epiloog, het definitief einde van DalcaII. Het was al laat ondertussen en dat reserveerde ik dan liever voor morgen. Vlak voor en na het bezoek aan vriend Iq, een Bengaalse vriend van me uit m’n Leuven periode die sinds een maand te horen kreeg dat hij longkanker had met uitzaaiingen.
Morgen heeft hij een vrije dag uit het hospitaal en wil hij nog wat zaken regelen in het Leuvense centrum en met enkele vrienden mosselen friet gaan eten om erna met diegene die kan en wil nog iets te gaan drinken. Steeds meer kom ik in mijn vriendenkring en nabije omgeving mensen tegen met kanker. En ik vind het vreselijk en tegelijk zie ik ook hoe elk van hen er op hun eigen moedige manier mee omgaan. Dat verdient respect. Zelfs als zij de moed zouden verliezen of het gaat niet meer om het hoofd recht te houden terwijl angst en verdriet aankloppen, ook dat verdient respect, respect voor zij die strijden en leren loslaten.
Alles gaat verder en alles gaat door, goed, kwaad, fout of niet en ondertussen korten onze zomers en worden mijn haren grijzer zonder echt veel wijzer te worden, zo lijkt het althans.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boekenbeursblues

"Eindelijk zit ik er dan, nu met het derde boek uit de Dalca reeks: levensgif"

Het was altijd een droom van me om ooit op de boekenbeurs te mogen signeren. Nu zat ik er met een hele trilogie aan boeken. Samen met Johan, want we schreven de boeken samen. Hoofdstuk om hoofdstuk, corrigerend, discussiërend en evoluerend. Lerend ook van hem en zijn ervaring in het schrijven van jeugdboeken. Met "De demonen van Dalca" als trilogie wilde ik het fantasygenre als metafoor gebruiken om iets te kunnen vertellen over wat veel jongeren nu overkomt en me ergens, in een ver verleden, zelf overkwam. Een mooi schrijfproject.

Toch, blijft er het gevoel bij me dat ik er ook wil zitten met eigen werk in mijn stijl. Dat wordt de volgende schrijfuitdaging. Een solo boek: een verhalenbundel, roman, poëzie, theater… er ligt vanalles in de lade klaar om uitgewerkt te worden. Het is namelijk belangrijk als (aspirant) schrijver om regelmatig ideeën neer te schrijven, gegevens te verzamelen …

Ik ben geen konijn.

Wat nu met dat eten?"Ik ben geen konijn." Dat is inderdaad wat mijn vader altijd zei als er teveel groenten op tafel kwamen. Dat komt nog vanuit een andere generatie. Bewust eet ik anders nu, al is het maar om die voetafdruk te verkleinen. Maar het wordt me de laatste tijd niet gemakkelijk gemaakt. Ik eet tegenwoordig erg veel salade. Toch een konijn? Waarom?

Over zeven nachten zonder

Zeven nachten werden zeven jaren of toch zoiets. De tijd gaat snel en elke gedachte die je onderzoekt en elke zin die je uitpuurt telt mee, het maakt de tijd vol en voor je het weet zijn je verhalen gegroeid en nemen zij hopelijk een stukje van je mee zodat je zelf lichter wordt.
Nu, de vier staat al vooraan op mijn telraam, maak ik mijn solodebuut als schrijver. Wilde ik het eerder? Neen, niet echt. Als dichter had ik ze al gemaakt, als co-scenarist en co-schrijver ook. Maar nu was het tijd om iets meer van mezelf te laten zien. En dat doe je pas als je er klaar voor bent. Of niet. Dat is de sprong die je dan waagt, met alle fouten die er nog aan kleven. Uiteindelijk moet je er zelf ook door leren. Met deze “Zeven nachten zonder”, ingeleid door een proloog en omwikkeld met een epiloog, laat ik de lezer kennismaken met zeven personages op zoek naar… de liefde of?
Trots
Ja, het maakt me trots dit boekje te zien liggen zo tussen Jeroen Meus en andere kookgoden in de lokale krantenwinkel. …

Over de verantwoordelijkheid van de (sociale) media