Doorgaan naar hoofdcontent

De kleur van de vlinder


Dag 8

We  konden doorwerken aan ons eigen script. Dit ging bijzonder efficiënt. Doordat we nu het beste uit twee versies samen brachten werden we geconfronteerd met nieuwe vraagstukken. Wonderwel pasten de puzzelstukjes mooi in elkaar. We wisten duidelijker waar we naartoe wilden met het verhaal. Alles was meer afgelijnd en dat was omdat deze sessies ons wel tot afbakenen en nadenken dwongen, over dat wat we in essentie willen vertellen; het universeel gegeven dat je je als mens niet mag laten kisten, niet mag laten vastspelden als een vlinder in een dode vlinderverzameling en je zelf leert omgaan met al die mogelijke kleuren die je draagt.


Het gaat over het opkomen voor wie je bent , wat je achtergrond of seksuele voorkeur ook is en hoe je er ook uitziet. Jij bepaalt wie jij bent, jij maakt de keuzes en niet de ander voor jou. Ook al is de invloed van die ander steeds groot, ook al wil je er rekening mee houden, toch - zolang je niemand fysiek ernstig kwetst of traumatiseert - is er niets mis met je door jezelf te zijn en te blijven. De manier waarop jij je toont en de keuzes die je zelf hierin maakt bepalen dan, voor een deel, wie jij zelf bent als mens.Diversiteit is nu eenmaal een gegeven waar we als mens moeten mee leren leven. Als je kan en mag zijn wie je bent dan pas is het ontpoppen mogelijk en de kleur van de vlinder duidelijk, dat maakt het nu net zo boeiend en mooi.

Het doel zou moeten zijn dat diversiteit geen begrip meer is maar een vanzelfsprekend gegeven waarin alles natuurlijk in elkaar overvloeit.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boekenbeursblues

"Eindelijk zit ik er dan, nu met het derde boek uit de Dalca reeks: levensgif"

Het was altijd een droom van me om ooit op de boekenbeurs te mogen signeren. Nu zat ik er met een hele trilogie aan boeken. Samen met Johan, want we schreven de boeken samen. Hoofdstuk om hoofdstuk, corrigerend, discussiërend en evoluerend. Lerend ook van hem en zijn ervaring in het schrijven van jeugdboeken. Met "De demonen van Dalca" als trilogie wilde ik het fantasygenre als metafoor gebruiken om iets te kunnen vertellen over wat veel jongeren nu overkomt en me ergens, in een ver verleden, zelf overkwam. Een mooi schrijfproject.

Toch, blijft er het gevoel bij me dat ik er ook wil zitten met eigen werk in mijn stijl. Dat wordt de volgende schrijfuitdaging. Een solo boek: een verhalenbundel, roman, poëzie, theater… er ligt vanalles in de lade klaar om uitgewerkt te worden. Het is namelijk belangrijk als (aspirant) schrijver om regelmatig ideeën neer te schrijven, gegevens te verzamelen …

Ik ben geen konijn.

Wat nu met dat eten?"Ik ben geen konijn." Dat is inderdaad wat mijn vader altijd zei als er teveel groenten op tafel kwamen. Dat komt nog vanuit een andere generatie. Bewust eet ik anders nu, al is het maar om die voetafdruk te verkleinen. Maar het wordt me de laatste tijd niet gemakkelijk gemaakt. Ik eet tegenwoordig erg veel salade. Toch een konijn? Waarom?

Over zeven nachten zonder

Zeven nachten werden zeven jaren of toch zoiets. De tijd gaat snel en elke gedachte die je onderzoekt en elke zin die je uitpuurt telt mee, het maakt de tijd vol en voor je het weet zijn je verhalen gegroeid en nemen zij hopelijk een stukje van je mee zodat je zelf lichter wordt.
Nu, de vier staat al vooraan op mijn telraam, maak ik mijn solodebuut als schrijver. Wilde ik het eerder? Neen, niet echt. Als dichter had ik ze al gemaakt, als co-scenarist en co-schrijver ook. Maar nu was het tijd om iets meer van mezelf te laten zien. En dat doe je pas als je er klaar voor bent. Of niet. Dat is de sprong die je dan waagt, met alle fouten die er nog aan kleven. Uiteindelijk moet je er zelf ook door leren. Met deze “Zeven nachten zonder”, ingeleid door een proloog en omwikkeld met een epiloog, laat ik de lezer kennismaken met zeven personages op zoek naar… de liefde of?
Trots
Ja, het maakt me trots dit boekje te zien liggen zo tussen Jeroen Meus en andere kookgoden in de lokale krantenwinkel. …

Over de verantwoordelijkheid van de (sociale) media