Doorgaan naar hoofdcontent

Priscilla and the Geoffrey Donaldson institute


Onlangs bezocht ik met enkele filmvrienden het Geoffrey Donaldson instituut. Een eigenzinnig filminstituut ter bevordering van filmproductie, filmvertoning en filmcultuur gesticht door de charismatische filmhistoricus Egbert Barten.

‘Een jongensdroom die uitkomt,’ zei hij me nog. Een filmliefhebber en verzamelaar die alle mogelijke - in hoofdzaak Nederlandstalige - filmtijdschriften, filmboeken en natuurlijk films op pellicule redt van de ondergang en tijd en geld besteedt aan filmhistorisch onderzoek en publicaties. Dit in zijn aan Geoffrey Neville Donaldson  - zelf een befaamd filmhistoricus- opgedragen pand met aan de straatkant een expositieruimte. Aansluitend op de nieuwe Star Wars film die op 17 december in wereldpremière gaat in London vind je hier, in Noord–Scharwoude, nu ook een Star Wars expositie.
Het meest onder de indruk was ik natuurlijk van de verzameling aan boeken en tijdschriften die de bibliotheekruimte herbergt. Daarna de kelder, waar een verzameling aan films ligt opgeslagen: van VHS cassettes tot the real stuff, film op pellicule, met in het bijzonder films gaande van Sommaren Med Monika (Bergman) en de voor mij meest tijdloze aller James Bondfilms: From Russia WithLove.

Een apart peephok, waar je fragmenten kan afspelen op VHS/DVD/V2000 bevindt zich achter een oude kluisdeur en is volgestouwd met filmboeken, een zeteltje en een tv scherm. Meer moet het niet zijn, daar zou ik me al uren kunnen bezighouden met het verder ontdekken van het filmlandschap.
Boven bevindt zich de zolderkamer, een ruimte waar je nog op de klassieke manier film kan kijken, met reuzeprojector dus, een scherm dat alle formaten aankan en films die er gedraaid worden in hun oorspronkelijke staat. Een fijn ontdekken voor een liefhebber van de zevende kunst.
Na een glaasje bubbels keken we samen met de filmvrienden naar de instant cultklassieker The Adventures of Priscilla, Queen of the dessert  en als ik eraan terugdenk – voor het eerst zag ik hem- geeft het me nog steeds een warm gevoel. Een film met een bonte mengeling van kunst en kitsch, maar bovenal een ode aan verdraagzaamheid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boekenbeursblues

"Eindelijk zit ik er dan, nu met het derde boek uit de Dalca reeks: levensgif"

Het was altijd een droom van me om ooit op de boekenbeurs te mogen signeren. Nu zat ik er met een hele trilogie aan boeken. Samen met Johan, want we schreven de boeken samen. Hoofdstuk om hoofdstuk, corrigerend, discussiërend en evoluerend. Lerend ook van hem en zijn ervaring in het schrijven van jeugdboeken. Met "De demonen van Dalca" als trilogie wilde ik het fantasygenre als metafoor gebruiken om iets te kunnen vertellen over wat veel jongeren nu overkomt en me ergens, in een ver verleden, zelf overkwam. Een mooi schrijfproject.

Toch, blijft er het gevoel bij me dat ik er ook wil zitten met eigen werk in mijn stijl. Dat wordt de volgende schrijfuitdaging. Een solo boek: een verhalenbundel, roman, poëzie, theater… er ligt vanalles in de lade klaar om uitgewerkt te worden. Het is namelijk belangrijk als (aspirant) schrijver om regelmatig ideeën neer te schrijven, gegevens te verzamelen …

Ik ben geen konijn.

Wat nu met dat eten?"Ik ben geen konijn." Dat is inderdaad wat mijn vader altijd zei als er teveel groenten op tafel kwamen. Dat komt nog vanuit een andere generatie. Bewust eet ik anders nu, al is het maar om die voetafdruk te verkleinen. Maar het wordt me de laatste tijd niet gemakkelijk gemaakt. Ik eet tegenwoordig erg veel salade. Toch een konijn? Waarom?

Over zeven nachten zonder

Zeven nachten werden zeven jaren of toch zoiets. De tijd gaat snel en elke gedachte die je onderzoekt en elke zin die je uitpuurt telt mee, het maakt de tijd vol en voor je het weet zijn je verhalen gegroeid en nemen zij hopelijk een stukje van je mee zodat je zelf lichter wordt.
Nu, de vier staat al vooraan op mijn telraam, maak ik mijn solodebuut als schrijver. Wilde ik het eerder? Neen, niet echt. Als dichter had ik ze al gemaakt, als co-scenarist en co-schrijver ook. Maar nu was het tijd om iets meer van mezelf te laten zien. En dat doe je pas als je er klaar voor bent. Of niet. Dat is de sprong die je dan waagt, met alle fouten die er nog aan kleven. Uiteindelijk moet je er zelf ook door leren. Met deze “Zeven nachten zonder”, ingeleid door een proloog en omwikkeld met een epiloog, laat ik de lezer kennismaken met zeven personages op zoek naar… de liefde of?
Trots
Ja, het maakt me trots dit boekje te zien liggen zo tussen Jeroen Meus en andere kookgoden in de lokale krantenwinkel. …

Over de verantwoordelijkheid van de (sociale) media